Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Το μεγαλύτερο πανηγύρι των Κυκλάδων


Ηello!!! Καλά να περνάτε όπου και να είστε!Αν πάλι είστε εδώ συμπάσχω μαζί σας!!Περιμένω να μου πείτε τα σχόλια σας για ένα ακόμα κείμενο!

ΤIP:Διαβάστε το blog ακούγοντας αυτό το τραγούδι : https://www.youtube.com/watch?v=Jkz6iGD1JY0&t=9s

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Παρασκευής,προστάτιδα των ματιών.

Η Κάτω Μεριά της Αμοργού τιμά την ιδιαίτερη προστάτιδα της με το δικό της τρόπο,ένα πανηγύρι διαφορετικό από τα άλλα και φημισμένο σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων-και όχι μόνο-.Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται στο νησί προκειμένου να βοηθήσουν ως ''περέτες'' στις προετοιμασίες του πανηγυριού και για να φάνε τα μοναδικά φαγητά που σερβίρονται· το πατατάτο,το κοφτό,το γιουβέτσι,το ξυδάτο και αν η παραμονή είναι μέρα νηστείας τα ρεβίθια ή το χταποδάκι. Τρεις ολόκληρες μέρες διαρκούν οι προετοιμασίες κατά τις οποίες τόσο οι ''περέτες''όσο και οι επισκέπτες μπορούν να φάνε,να πιουν και να επισκεφθούν τους χώρους χωρίς κανένα αντίτιμο.Το κρέας που σερβίρεται προέρχεται από προσφορές των πιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που σφάζουν τα ζώα τους για τον σκοπό αυτό.


Την πρώτη μέρα είναι η λεγόμενη μέρα των ''ζυμωτών''.Αρχίζουν οι ετοιμασίες για την παρασκευή του ''εφτάζυμου'' η οποία θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα το μεσημέρι.Το στάρι είναι επίσης προσφορά των γεωργών ενώ το ψωμί ψήνεται στον παραδοσιακό φούρνο που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις με την βοήθεια φρύγανων και ξύλων.840 καρβέλια είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των ζυμωτάδων και των ψηστών.

Την επόμενη μέρα το πρωί,την προπαραμονή της μεγάλης εορτής,αρχίζουν οι προετοιμασίες για την ετοιμασία του κοφτού.Γυναίκες και άνδρες παίρνουν την θέση τους μπροστά στο σιτάρι και προσπαθούν επί ώρες να αφαιρέσουν το φλούδι του τρίβοντας το με τα χέρια τους,αφού βραχεί στις γούρνες.Το σιτάρι αυτό την παραμονή το βράδυ ανακατεύεται με μυζήθρα και βράζει στα δύο μεγάλα καζάνια.Αμέσως μετά προσφέρεται στους επισκέπτες.




Το παραδοσιακό φαγητό του πανηγυριού αλλά και του νησιού είναι το ''πατατάτο''.Πατάτες,κρέας και σάλτσα μπαίνουν μέσα στα τεράστια καζάνια τα οποία θέλουν διαρκώς ανακάτεμα Είκοσι περίπου καζάνια μαγειρεύονται,το καθένα από τα οποία χωρά περίπου 400 κιλά τρόφιμα· 165 κιλά κατσίκι,200 κιλά πατάτα,5 κιλά μπελτέ,30 κιλά κρεμμύδι,15 κεφαλές ψιλοκομμένου σκόρδου,μπαχάρι,κανέλα,πιπέρι και γαρύφαλλο.
Όλα τα φαγητά σερβίρονται μέσα στα ''πηλίνια'',βαθιά κεραμικά πιάτα για να χωρέσουν οι άφθονες μερίδες των μαγείρων.
Νερό και κρασί προσφέρονται άφθονα τα βράδια της προ παραμονής και της παραμονής συνοδευόμενα από τα λαούτα και τα βιολιά των οργανοπαικτών.Περίπου 3.000-4.000 επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο το βράδυ της παραμονής και κάθονται ως το ξημέρωμα για να ακούσουν τους περίφημους νησιώτικους σκοπούς. Και πάλι την επόμενη ανήμερα της εορτής για να τιμήσουν την αγία την μέρα της εορτής της.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το κείμενο!Αν έχεις επισκεφθεί το πανηγύρι περιμένω τις εντυπώσεις σου! Αν πάλι όχι ελπίζω να σε δω εκεί του χρόνου! ❤❤❤❤
Ακολούθησε με και στο instagram! (faki_kovaiaki_)

4 σχόλια:

  1. Αξίζει πραγματικά να το ζήσετε αυτό!!!! Είναι το λαμπρότερο πανηγύρι των Κυκλάδων και πλήθος κόσμου καταφθάνει στο νησί για να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής . Το περιέγραψες τόσο όμορφα Σοφία μου που νομίζω πως όποιος δεν έχει πάει στο πανηγύρι του χρόνου θα βρίσκεται εκεί . Είναι τόσο όμορφο να μη χάνονται τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η περιγραφή μου!! Έχεις επισκεφθεί το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής;

      Διαγραφή

Ο ΟΑΕΔ είναι ο θάνατος;!

Καλησπέρα σας!Καλώς ορίσατε σε ένα νέο κείμενο! Προτεινόμενο τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=w46DGZ2oWbg Θέμα μας σήμερα ένα ...